Hur VR och AR kan förändra vården

Samtidigt som att digitala verktyg som internet och smartphones möjliggör nya, moderna sätt för vårdgivare att kommunicera med och föra journal för patienter så börjar ett nytt teknikfält att väcka uppmärksamhet genom sina lovande resultat i pågående och nyligen genomförda studier. Virtual reality (VR) och augmented reality (AR) är på frammarsch, och dessa tekniker kommer förändra samhället i grunden.

Både VR och AR handlar om att visa datorgenererad grafik som uppfattas som verklig - med VR beger du dig in i helt andra miljöer och världar, och med AR kan du föra in digitala objekt i den vanliga verkligheten. Tillsammans så kommer de på sikt göra alla skärmar överflödiga, då vi kommer ha glasögon (eller kanske linser?) som omsluter oss i en mix av naturlig och digital verklighet. Det låter som science fiction, men det finns redan otaliga fall som pekar på att det är en ofrånkomlig utveckling.

I en studie utförd mellan Duke University och (brasilianska forskare) så har man med hjälp av VR uppnått fantastisk rehabilitering på 8 personer med ryggmärgsskada och totalförlamning i nedre halvan av kroppen. Patienterna genomgick ett träningsprogram med EEG, en ställning som de hängde i, och ett VR-headset där de kunde se sina ben och få dem att röra på sig med mentala kommandon. Hälften av patienterna har blivit omdiagnosticerade till "delvis förlamade". Samtliga har återfått viss känsel, och dessutom har de återvunnit kontroll över urinblåsa och ändtarm. Att själva kunna utföra sina toalettbestyr har varit en otänkbar dröm för såna patienter, och bara det har medfört en stor höjning av livskvalité. (Nature)

VR och AR-tillämpningar inom vården har vunnit många miljoner i forskningsanslag och kommersiella investeringar de senaste åren, och förutspås omsätta fantastiska 44,5 miljarder SEK år 2025 enligt en analysrapport (Grand View Research). De mest lovande tillämpningsområdena inbegriper kirurgihjälpmedel, rehabilitering, diagnostik, medicinsk utbildning, smärtlindring och VR-exponeringsterapi (KBT).

Har du själv prövat VR eller AR? Hur snabbt tror du utvecklingen kommer gå? Och vilken sorts tillämpning av denna framtidsteknik fascinerar dig mest?

Niclas Johansson som är författaren av artikeln är även medgrundare på vrsverige.se, där du kan hitta artiklar, nyhetsbrev, evenemang och tjänster för inspiration och utbildning om VR och AR - med fokus på teknikens nyttor för samhälle, individ och företag. På sajtens samlingssida om VR/AR i vården kan du följa med i utvecklingen inom ditt verksamhetsområde.

VR_Sverige_Logga2_1000x500-textorange-1.png